Vivian Dorothea Maier (1926-2009) was een Amerikaanse straatfotograaf. Zij werd geboren in New York, bracht haar jeugd grotendeels door in Frankrijk en werkte daarna eerst in New York en later in Chicago.
Ze werkte voornamelijk als “nanny” en wordt beschreven als een filmcriticus, een socialiste, een feministe en een type dat vertelt waar het op staat. Met mannenschoenen, mannenjas en hoed ging ze de straat op, haar camera vrijwel altijd paraat. Ze maakte meer dan 150.000 foto’s van mensen en architectuur in New York, Chicago en Los Angeles en rond 1960 ook in andere delen van de wereld.
Haar fotowerk bleef tijdens haar leven onbekend. Het was zelfs zo dat veel van haar fotorolletjes niet eens ontwikkeld waren. Kort voor haar dood kocht John Maloof, een historicus en verzamelaar, enkele dozen met bezittingen van Maier op een veiling. Hij onderzocht de foto’s en maakte scans van haar negatieven. En hij wist nog meer negatieven te bemachtigen door andere opkopers van de veiling te achterhalen.
Maloof begon in 2009 het werk van Vivian Maier op het internet te publiceren. De reacties waren enthousiast en al snel ontstond er wereldwijd meer interesse in het werk van Maier. Er volgden tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Europa en Azië. En haar werk werd over de hele wereld besproken.
Over haar leven en werk zijn de laatste jaren boeken geschreven en documentaires gemaakt.
Foto: Robert Couse-Baker